29 września – wyjątkowa data dla miłośników kawy

29 września to wyjątkowa data dla wszystkich miłośników picia kawy – obchodzimy wtedy Międzynarodowy Dzień Kawy.

Obchody tego święta rozpoczęło japońskie stowarzyszenie kawy, a następnie rozciągnęły się one na takie kraje jak Australia, USA, Anglia, Etiopia, Nowa Zelandia, Norwegia czy egzotyczna Malezja.

Kawa to obecnie jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Sporządzana jest z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Najczęściej przygotowywana jest na gorąco, chociaż w ciepłe dni zdobywa popularność również na zimno.

Od kilku lat obserwuje się znaczy wzrost picia kawy w Polsce. Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie firmy Lyreco, jest ona nieodłącznym elementem życia – także zawodowego. Aż 93% respondentów właśnie w miejscu pracy pije kawę najczęściej, a niemal 80% uważa ją za swój ulubiony napój. Większość badanych spożywa ją głównie dla przyjemności oraz traktuje jako źródło energii.

Kawa to nie tylko ”mała czarna” – wraz ze wzrostem rozwoju rynku kawiarnianego, tryumfy zaczęła świecić kawa z dodatkiem mleka, podawana na wiele sposobów, m.in. jako cappuccino, cafe latte, espresso macchiatto czy flat white. Gorące mleko lub mleczna pianka, syrop czy czekolady to wybrane dodatki na pochmurne, jesienne dni. Świetnie sprawdzają się również wszelkiego rodzaju przyprawy, które wyśmienicie rozgrzeją w chłodne tygodnie – na czele z cynamonem, imbirem a nawet chilli! Do posłodzenia kawy, oprócz różnych rodzajów cukru, na stolikach kawiarni znajdziemy także miód czy nawet konfiturę.

Nespresso, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, do portfolio kaw wprowadziło w zeszłym roku dwie kawy – Espresso Vanilla i Espresso Caramel. Te naturalnie aromatyzowane mieszkanki o armatach waniliowym i karmelowym pozwolą przygotować kawę jak z kawiarni… we własnym biurze!

Dziś kawa nie ma jednej odsłony – w jednej filiżance możemy znaleźć zmielone ziarna pochodzące z Ameryki Południowej, Afryki czy Azji. W pozyskiwaniu owoców kawy przoduje Brazylia, która dostarcza ponad 30% światowych zasobów ziaren. Co zaskakujące, na drugim miejscu uplasował się… Wietnam ze swoimi idealnymi warunkami klimatycznymi. Trzecie miejsce zajmuje Kolumbia, a czwarte – Indonezja. Taka różnorodność pozwala znaleźć kawy dobrane do potrzeb i gustu praktycznie każdego klienta. Odróżnia je nie tylko stosunek ziaren najpopularniejszej Arabiki do Robusty (błędnie uznawanej za kawę mniej wartościową – a przecież o niesamowitych walorach smakowych!), ale również profile aromatyczne (np. nuty palonych zbóż, kakao, gorzkiej czekolady, owocowe czy biszkoptowe) czy różne stopnie goryczki i kwaskowatości. Różne może być także tzw. body – czyli konsystencja danej kawy. Mieszanki Nespresso dedykowane są do różnej pojemności filiżanki. W ofercie marki wyróżniamy 3 pojemności: ristretto (25 ml), klasyczne espresso (40 ml) czy większe lungo (110 ml). Inaczej będzie smakować np. kawa Ristretto Intenso przyrządzona w dedykowanej pojemności, a inaczej Lungo Origin Guatemala w większym naczyniu. W ofercie Nespresso Professional znajdziemy aż 13 różnych mieszanek.

Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy życzymy wszystkim gorącej i aromatycznej filiżanki kawy doskonałej jakości! Niech umili nam ona początek kalendarzowej jesieni 🙂