KAWA PRZYJAZNA ŚRODOWISKU

Filiżanka kawy z neutralnym śladem węglowym? Tak, to możliwe

Ślad węglowy jest, w dużym uproszczeniu, całkowitą sumą dwutlenku węgla i innych gazów cieplarnianych, która została wyemitowana do atmosfery przy produkcji konkretnych towarów lub usług. W przypadku kawy ślad węglowy obejmuje wszystkie etapy produkcji, od hodowli samej kawy, poprzez jej obróbkę, transport, parzenie. Za ślad węglowy odpowiada także jakość ekspresu do kawy i sposób jej pakowania.

System Nespresso został zaprojektowany z myślą o precyzyjnym spożyciu przy użyciu precyzyjnej ilości kawy, wody i energii potrzebnej do zaparzenia jednej filiżanki, optymalizując zasoby i minimalizując ślad węglowy na filiżankę.

Sposób uprawy i transportu kawy stanowi ponad połowę (45%) całkowitego śladu węglowego. Dlatego użycie dokładnej ilości kawy w kapsułce i nie marnowanie jej jest kluczem do przygotowania zrównoważonej filiżanki kawy

Firma Nespresso zobowiązała się do całkowitego zredukowania śladu węglowego do 2022 roku. Będzie to dotyczyło zarówno kawy pitej w kawiarniach i restauracjach, jak i tej parzonej w biurach, a także w domach. To duże wyzwanie dla firmy, ale jak najbardziej możliwe do realizacji. Już od kilku lat Nespresso aktywnie prowadzi działania, które znacząco obniżyły ślad węglowy filiżanki kawy. Wybierając Nespresso, tak naprawdę wybieramy kawę przyjazną środowisku, a przy tym wysokiej jakości i bardzo smaczną. To wybór podyktowany zarówno troską o powstrzymanie szybko zachodzących zmian klimatycznych, jak i chęcią picia kawy o bardzo wysublimowanym smaku.

Inicjatywy, które pozwolą Nespresso osiągnąć neutralność węglową

Całkowita neutralność węglowa jest dziś nadrzędnym celem Nespresso. Plany jej osiągnięcia obejmują między innymi:

– Większe wykorzystanie materiałów pochodzących z recyklingu, zarówno w strefie opakowań (Nespresso planuje wprowadzenie kapsułek z aluminium pochodzącego w 100% z recyklingu), jak i przy produkcji ekspresów do kawy.

– Dalsze sadzenie drzew na plantacjach kawowych i w ich otoczeniu. Od 2014 roku Nespresso posadziło aż 4,5 mln drzew. Ma to wielorakie i bardzo pozytywne skutki. Przede wszystkim drzewa pochłaniają dwutlenek węgla, co bezpośrednio przekłada się na zmniejszenie śladu węglowego. Ponadto zapewniają niezbędny dla upraw kawy cień. Kawa dojrzewająca w lepszych warunkach osiąga wyższą jakość. Także ilość zebranej kawy jest zdecydowanie większa. Ponadto trzeba zauważyć, że sadzenie drzew powstrzymuje erozję gleby, zapobiega powstawaniu osuwisk i umożliwia regenerację podłoża, a więc wykorzystanie go w przyszłości pod kolejne uprawy. Jest jeszcze jeden pozytyw sadzenia drzew owocowych – to dodatkowy dochód dla plantatorów pracujących przy uprawie kawy. Nespresso, sadząc drzewa, dba zarówno o neutralizację śladu węglowego, jak i poprawę jakości życia pracowników plantacji.

– Dalsze wspieranie zrównoważonego rolnictwa, które zapewnia plantatorom wsparcie na każdym etapie produkcji ziaren kawowych oraz godziwe wynagrodzenie.

– Wspieranie finansowe projektów kompensacyjnych, a więc takich, które mają na celu ochronę lasów, a w razie konieczności ich odtworzenie oraz pełnią funkcję edukacyjną w kierunku wykorzystywania czystej energii przez plantatorów.

Nespresso Professional świadczy bezpłatną usługę odbioru i recyklingu kapsułek po kawie

Firmy, które zdecydują się na współpracę z Nespresso, mogą liczyć całkowicie darmowy recykling zużytych kapsułek. Umowa obejmuje nie tylko odbiór, ale też zapewnienie bezpłatnych worków na kapsułki. To bardzo wygodne rozwiązanie i trudno sobie wyobrazić, by klienci nie chcieli z niego korzystać. Dzięki przystąpieniu do programu nie tylko nie ponoszą kosztu recyklingu bądź utylizacji kapsułek, ale też przyczyniają się do ochrony środowiska. Takie proekologiczne działania pozytywnie wpływają na wizerunek firmy i znacząco podnoszą jej prestiż.

A co się dzieje ze zużytymi kapsułkami? Fusy zostają oddzielone od kapsułki i poddane przetworzeniu np. na biogaz. Sama kapsułka natomiast podlega dalszemu recyklingowi. Odzyskane dzięki temu aluminium może być wykorzystywane na szereg sposobów: do produkcji ostrzałek, noży, części rowerowych i innych. Z odzyskanego aluminium można wytworzyć też nowe kapsułki na kawę.

Dzięki raportowaniu niefinansowemu firmy, które kupują kawę Nespresso, też mogą wykazać, że leży im na sercu dbałość o spowolnienie zmian klimatycznych

Wszystkie duże firmy i korporacje są zobowiązane do tzw. raportowania niefinansowego, w którym wykazują między innymi, jakie działania podejmują na rzecz ochrony środowiska. W raporcie można uwzględnić także zużyte kapsułki po kawie Nespresso. Są one w całości wykonane z aluminium, a więc materiału, który można poddawać wielokrotnemu recyklingowi. Także fusy kawowe znajdują zastosowanie przy produkcji nawozów lub biopaliw. Firma, która przystąpi do programu, będzie mogła oddawać zużyte kapsułki całkowicie za darmo. Dostanie też pisemne potwierdzenie na temat ilości oddanych worków z kapsułkami po kawie.

Źródło:

1, 2020 Swiss B2B LCA conducted by Quantis and based on a 40ml cup of espresso using the Nespresso Professional system in Switzerland.