Harmonia ziemi i ziarna w kolekcji kaw Nespresso Origins

Nespresso Professional to 13 starannie skomponowanych mieszanek kaw, wśród których 3 zasługują na szczególne wyróżnienie. To kawy, które podczas degustacji przeniosą nas do źródeł swojego pochodzenia: Indii, Brazylii i Gwatemali.

Każda z kaw Origin pochodzi ze starannie wybranych obszarów w obrębie jednego kraju. Na ich aromat i smak składają się metody uprawy kawowców, sposób zbierania ziaren oraz ich obróbka dokonywana przez lokalne społeczności, skupione wokół plantacji. Ich rezultatem są mieszanki: Guatemala, BrazilIndia – wyrafinowana seria kaw, które utożsamiają tradycje i miejsca, z których pochodzą. Celem wyróżnienia spośród propozycji kawy B2B, Origins otrzymały nowy design kapsułek i opakowań.

Wiemy, że profesjonaliści szukają wysokiej jakości kawy i związanych z nią doznań dla swoich gości, partnerów biznesowych, a także pracowników. Dlatego chcemy im zaoferować taki wybór kaw, by mogli w nich znaleźć nie tylko wyjątkowy smak i autentyczność, ale także zrównoważone podejście do ich pozyskania – mówi Francisco Nogueira, Head of Nespresso Out-Of-Home. – Wszystkie te elementy są bardzo istotne dla nowoczesnych koneserów kawy. Dlatego jesteśmy bardzo dumni z odnowionych opakowań Nespresso Professional Origins, które łączą te potrzeby, tworząc jednocześnie zrównoważoną i elegancką serię kaw.

 

TRZY KAWY NESPRESSO PROFESSIONAL ORIGINS

Kawę India charakteryzują drzewne nuty z wyraźnym akcentem goździków, gałki muszkatołowej i czarnego pieprzu – aromatów zakorzenionych w południowych Indiach, gdzie rosną także kawowce. Brazil to delikatna mieszanka wzbogacona nutami słodkich, palonych zbóż. Natomiast Guatemala to kawa o jedwabistej konsystencji, intensywna i wytrawna, a jej wyrazisty charakter podkreślają słodowe nuty zbożowe.

Każda z kaw Nespresso Professional Origins jest mieszanką wyjątkową, o charakterystycznym profilu smakowym i aromacie – mówi Francisco Nogueira. – Jesteśmy szczęśliwi, że możemy poprowadzić naszych klientów przez te oryginalne smaki, zarekomendować optymalną wielkość filiżanki i doradzić w kwestii dodatków, jak np. mleka. Wszystko po to, by ich goście, partnerzy biznesowi czy pracownicy mogli cieszyć się taką kawą, jaką lubią najbardziej – dodaje.

Mieszanki z Indii i Brazylii najlepiej smakują podane jako espresso lub ristretto, ale również americano, natomiast Gwatemala sprawdzi się w formie espresso lub lungo. Wszystkie trzy kawy można pić także z mlekiem: Origin Brazil jako cappuccino, Origin India jako latte macchiato, a Origin Guatemala jako latte.

 

ZRÓWNOWAŻONE ZOBOWIĄZANIE NESPRESSO

Zrównoważony rozwój jest sercem wszystkich działań Nespresso. Firma wierzy, że biznes będzie się rozwijał tylko wtedy, jeśli razem z nim będą się rozwijały społeczności lokalne skupione wokół plantacji kawy, a środowisko będzie traktowane z szacunkiem i chronione. Nespresso zobowiązało się pozytywnie wpływać na życie farmerów, na relacje biznesowe, konsumentów i na naszą planetę, oferując jednocześnie kontrahentom i ich pracownikom wyjątkowej jakości kawę. Poprzez unikalny program zrównoważonego rozwoju Nespresso AAA Sustainable Quality™ firma wspiera ponad 110.000 farmerów w 14 krajach, dzieląc się z nimi wiedzą i praktyką z zakresu zrównoważonych upraw, organizując szkolenia, dbając o ich plantacje, a także wręczając co roku specjalne nagrody Nespresso Sustainable Quality Farmers Awards.

Wszystkie kapsułki z kawą Nespresso są wykonane z aluminium, co nie tylko pozwala zachować świeżość, aromat i jakość kawy, ale także nadaje się w pełni do recyklingu. Firma zainwestowała w specjalny program recyklingu kapsułek – prosty i wygodny dla konsumentów z branży B2B, aby zachęcać ich do zbierania zużytych kapsułek i oddawania ich celem odzyskania surowca i jego ponownego przetworzenia.