Poznaj kawowy savoir-vivre

Czy istnieją zasady, których należy przestrzegać, pijąc kawę podczas spotkań biznesowych?

Chociaż zazwyczaj nie zastanawiamy się nad tym, tak zasady istnieją. Są to zasady niepisane, jednak znając je, ustrzeżemy się przed popełnieniem gafy. A jak wiadomo, dobre wrażenie się liczy – zwłaszcza w biznesie. Podpowiadamy więc, co robić, a czego nie robić, kiedy w sytuacji formalnej zostaniemy poczęstowani kawą albo… chcemy ją zaserwować.

Espresso podaje się w małej filiżance, najlepiej z grubej porcelany, aby wygodnie leżała w dłoni i dobrze się z niej piło. Aby napar nie tracił szybko temperatury, filiżanka powinna być ciepła (podgrzana), lecz nie gorąca (by nie poparzyć nią ust). Cappuccino i latte podaje się w filiżankach o objętości od 150 do 180 ml, również porcelanowych. Mniej eleganckie jest serwowanie tych napojów w szklanych naczyniach.

  • Wypicie kawy powinno się zaproponować. Jeśli więc jesteśmy gościem, czekajmy grzecznie na tę propozycję i nie upominajmy się o nią jako pierwsi. Jeśli ktoś zapyta nas czy podać coś do picia, wtedy możemy poprosić o kawę. Dobrze jest podać nazwę konkretnego napoju, aby uniknąć nieporozumień i zachować dobre wrażenie.
  • Łyżeczkę do kawy kładziemy na talerzyku, po prawej stronie, uchwytem w stronę gościa. Powinna stykać się powierzchnią z naczyniem. Nie należy opierać łyżeczki o kant spodka lub filiżanki ani tym bardziej pić kawy z łyżeczką w filiżance… Nie można oblizywać łyżeczki, próbować nią naparu lub schładzać go za jej pomocą, np. podnosząc do ust i dmuchając.
  • Często do kawy podaje się „coś słodkiego”. Według kawowych sensorystów nie powinny to być np. ciastka z kremem. Ich zbyt słodki, mdławy smak nie pasuje do kawowej goryczy. Kawa najlepiej komponuje się z małą gorzką czekoladką, herbatnikiem – najlepiej korzennym – lub np. z migdałem w gorzkiej czekoladzie (doskonale sprawdzą się ciastka z naszej oferty). I oczywiście… herbatników nie maczamy w kawie, chociaż byłby to nasz ulubiony sposób ich jedzenia. Tę przyjemność rezerwujemy wyłącznie dla domowych pieleszy.

  • Niezależnie od pory roku do espresso podawajmy szklaneczkę wody. Popijamy ją, aby wypłukać usta z innych smaków i delektować się kawą.
  • Co oczywiste, warto unikać złego nazewnictwa napojów, szczególnie „ekspreso”, „late mokaczio” czy „late maciato” itp. Przejęzyczenia prowadzą nierzadko do komicznych sytuacji.
  • Bywa, że podczas spotkania serwowana kawa została przygotowana już wcześniej i czeka na chętnych w termosie. Aby taka kawa dobrze smakowała, trzeba ją zamieszać jeszcze przed wlaniem do filiżanki – twierdzą znawcy tematu. Niewidzialne gołym okiem cząsteczki kawy opadają bowiem na dno termosu i w takich przypadkach napar nie będzie smakował.
  • Co do rodzajów naparów innych niż espresso, we Włoszech panuje zwyczaj niezamawiania kaw z mlekiem po godzinie 12, lecz nie jest to sztywna reguła. Chociaż eksperci uważają, że jeżeli kawa ma wysoką jakość, nie należy na siłę czynić ją lepszą, ważne są także nasze osobiste preferencje. Sprawdź, jakimi akcesoriami i dodatkami możesz uprzyjemnić współpracownikom i gościom picie kawy w biurze. Dobra kawa podana w pasującej filiżance, na spodeczku z kruchym ciastkiem z pewnością dobrze wpłynie to na samopoczucie pijącego.