Odkryj świat mlecznych kaw

Latte macchiato czy cappuccino? A może espresso z odrobiną mleka? Polacy kochają kawę z mlekiem. Jak pokazują badania zlecone przez Lyreco i Nespresso w 20161 roku kawy mleczne stanowiły 58% wszystkich wypijanych w biurach kaw, w tym roku to już 70%. Być może popularność kaw mlecznych jest tak duża, ze względu na szeroki wachlarz receptur kawowych. Nierzadko kawa mleczna dzięki dodatkom w postaci słodkich syropów czy posypek, staje się deserem.

 

Ekspress Nespresso AguilaIdealnym rozwiązaniem do przygotowania znakomitej kawy na bazie mleka jest ekspres Nespresso Aguila220. Dzięki niemu możemy napić się kawy jak z renomowanej kawiarni bez wychodzenia z biura. Wystarczy nacisnąć jeden przycisk by delektować się cappuccino o delikatnej, aksamitnej piance czy wybornym latte. Natomiast w upalne dni możemy ochłodzić się mrożoną latte. Dzięki wbudowanej lodówce mamy pewność, że nasza kawa będzie przygotowana na bazie świeżego mleka. Gdybyśmy chcieli stworzyć autorski przepis kawowy, przycisk Aguila+ oferuje taką możliwość.

 

Przygotowaliśmy dla Was kilka jesiennych receptur kawowych. Wystarczy odrobina pieprzu cayenne czy brązowego cukru by stworzyć wyjątkowy rozgrzewający, słodki napój. Dzięki „Warm Summer Latte Macchiato”, w jesienną słotę przeniesiesz się na piaszczystą plażę skąpaną w słońcu. Przerwa kawowa ze szklanką karmelowego „Warm Brown Sugar Latte Macchiato”, może stać się okazją nie tylko do odpoczynku, ale również do podziwiania kolorów jesieni z okien biura. Natomiast po pracy możesz zrelaksować się czytając dobrą książkę i pijąc wyjątkowe „Nespresso Caffe Corretto”, którego słodycz przełamana pikantnymi nutami wzbudzi Twój zachwyt.

 

WARM SUMMER LATTE MACCHIATO

 Odrobina rozgrzewającej nuty w tym latte, sprawia że lato trwa cały rok.

Kawa mleczna Warm Summer Latte Macchiato

 Składniki

  • 1 kawa w kapsułce Espresso Leggero
  • 1 łyżka stołowa syropu amaretto
  • 2 łyżeczki czekolady w proszku
  • Szczypta pieprzu cayenne, dodatkowo odrobina do dekoracji
  • Gorące mleko i spienione mleko

Podawać w wysokiej szklance do latte

 

Sposób przygotowania

  • W wysokiej szklance wymieszaj syrop amaretto, czekoladę w proszku i cayenne.
  • Dodaj około 90 ml gorącego mleka, wymieszaj, dodaj spienione mleko.
  • Wlej napar Espresso Leggero. Posyp delikatnie pieprzem cayenne

 

WARM BROWN SUGAR LATTE MACCHIATO 

Głęboki karmelowy smak tego prostego napoju jest idealny na powitanie jesieni.

Kawa mleczna Warm Brown Sugar LatteSkładniki

  • 2 kawy w kapsułkach Ristretto
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru, dodatkowo odrobina do posypania
  • Spienione mleko

Podawać w wysokiej szklance do latte

 

Sposób przygotowania

  • Wsyp brązowy cukier do wysokiej szklanki.
  • Wlej napar z jednej kawy Ristretto i wymieszaj.
  • Korzystając z ekspresu Nespresso dodaj kolejną kapsułkę z kawą Ristretto oraz spienione mleko.
  • Mleczną piankę udekoruj brązowym cukrem.

 

 NESPRESSO CAFFE CORRETTO

 „Corretto” po włosku, oznacza dodanie odrobiny alkoholu do kawy w celu „poprawienia” smaku. Tutaj słodka i pikantna Sambuca kontrastuje z intensywnością i przyjemną goryczką Ristretto Intenso. Kawa mleczna Nespresso Caffe Corretto Składniki 

  • Kapsułka/Ristretto Intenso
  • Likier Sambuca
  • Odrobina syropu klonowego
  • Lód

Będzie potrzebne

  • szklanka do whisky
  • shaker

Sposób przygotowania

  • Połącz wszystkie składniki w shakerze.
  • Dodaj lód, mieszaj do momentu gdy napój będzie dobrze schłodzony.
  • Umieść w szklance kostki lodu, następnie wlej przygotowany w shakerze napój.

 

1 Źródło: Raport badawczy pt. „Kawa jako element życia zawodowego pracowników małych, średnich i dużych firm” przeprowadzony przez Ipsos na zlecenie marek Nespresso Professional i Lyreco w kwietniu 2019 r.