ORIGIN INDIA – INTENSYWNA I KORZENNA

Jak głosi legenda, w 1670 r. Baba Budan przemycił 7 ziaren do Indii – tworząc pierwszą kawę zasadzoną poza rodzimym afrykańskim źródłem pochodzenia. India to nasz hołd złożony wspaniałym arabikom i robustom, które zasadził. Mocna i pikantna – jej aromatyczna intensywność uderza w podniebienie szlachetną mocą godną swojej historii. Kawy są zbierane ręcznie i starannie selekcjonowane, pochodzą głównie z jednego stanu w południowych Indiach – Karnataka. Kawę Arabika poddajemy jasnemu paleniu, aby zachować jej subtelne aromaty. Robusta otrzymuje krótki, ciemny proces palenia, aby wydobyć nuty mocnego kakao i przypraw. Egzotyczne nuty przyprawowe wydobywają się przy degustacji Origin India z mlekiem.

Pochodzenie
Kawa w Origin India jest zbierana ręcznie i starannie selekcjonowana. Pochodzi głównie z jednego stanu w południowych Indiach – z Karnataki. Wyczujesz kawę w najczystszej postaci w Origin India. Arabika to odmiany poddane obróbce metodą mytą, znane z okrągłości i lekkich nut czekoladowych. Ziarna robusty znane są dużych rozmiarów i gęstości – są one pełne bogatych, potężnych aromatów, które nadają Nespresso India jej intensywność. 

Palenie
Poddajemy Arabikę w kapsułkach Nespresso Professional lekkiemu jasnemu procesowi palenia by utrzymać te subtelne aromaty w stanie nienaruszonym. Robusta w tej mieszance kawy poddana jest krótkiemu, ciemnemu paleniu, aby wydobyć mocne nuty kakao i przypraw.

Profil aromatyczny
Aromaty kawy India odzwierciedlają jej pochodzenie. Nuty drzewne i szlachetne podbicie nuty goździka, gałki muszkatołowej i pieprzu odzwierciedlają to, co rośnie między drzewami kawy w południowych Indiach.