Wszystko, co powinieneś wiedzieć o kawie z Brazylii

Co trzecie ziarenko kawy z całego światowego rynku pochodzi właśnie z Brazylii. Plantacje kawowców są podstawą tamtejszej gospodarki. I chociaż Brazylijczycy bardzo lubią kawę i piją jej naprawdę dużo, najlepszą wysyłają do Europy.

Geneza brazylijskiej kawy

Brazylia_flaga_z_ziaren_800

Najlepsze kawy pochodzą z terenów wulkanicznych, z upraw powyżej 900 m n.p.m., nieskażonych pestycydami, ponieważ na dużych wysokościach nie rozwijają się choroby atakujące krzewy. Większość plantacji pochodzi jeszcze z czasów podboju Brazylii przez Portugalczyków, którzy w 1719 roku wykradli z Gujany sadzonki i założyli pierwsze plantacje. Dzięki nim do roku 1800 kawa zmieniła się z używki dla elit w ogólnodostępny napój dla każdego. Przez cały wiek XIX i pierwsze dekady XX wieku Brazylia pozostawała głównym producentem i niemal monopolistą na rynku „czarnego złota”. Arabika, czyli kawa „arabska”, nazwę zawdzięcza Arabom, którzy do XVII wieku dzierżyli palmę pierwszeństwa w jej uprawie. Najchętniej uprawiane odmiany arabiki w Brazylii to: Bourbon, Catuai, Mundo Novo oraz Typica i Maragotype. Wszystkie charakteryzują się łagodnym harmonijnym smakiem, prawie zupełnie pozbawionym kwaskowatości, przy niskiej zawartości kofeiny. Dobrą brazylijską arabikę można więc śmiało polecić każdemu: jest to kawa o dobrym, klasycznym smaku. Nadaje się zarówno do espresso, jak i do cappuccino.

Kawa po brazylijsku

brazylijska_dziewczynaW Brazylii kawę pije się przez cały dzień – od rana do późnego wieczora. Nikogo nie dziwi, że piją ją nawet dzieci w szkołach podstawowych. Być może dlatego, że dodaje się do niej zazwyczaj dużo cukru. Kawa przecież musi być słodka! Najczęściej podawana jest czarna, rzadziej pija się ją z mlekiem, ale moda na sieciowe kawiarnie z cappuccino i latte macchiato dotarła również tutaj. Wielbiciele słodkości poczują się jak w raju – bita śmietana, słodki syrop i jeszcze odrobina cukru trzcinowego to popularne dodatki. Najbardziej powszechny, codzienny, domowy sposób parzenia to przelanie posłodzonego już wrzątku przez nałożoną na dzbanek nakładkę z papierowym filtrem, w którym znajduje się mielona kawa. Wrzątek leje się stopniowo, tak aby napar powoli – nie za szybko, ściekał do dzbanka.

Brazylijskie ziarna w Europie

Brazylijskie ziarna są konsumowane w Europie na różne sposoby i przy użyciu różnorodnych ekspresów. Formą, która zyskuje coraz większą popularność, są kawy w kapsułach.

  • Espresso Origin Brazil 500Kawa Espresso Origin Brazil, która znajduje się w ofercie Lyreco – Nespresso Business Solutions, to czysta kawa arabika – łagodna mieszanka o gładkiej konsystencji i delikatnym, słodkim smaku wzmocnionym nutą lekko palonych ziaren. Zawdzięcza ona swój charakterystyczny słodki aromat zbożowy i gładką konsystencję specjalnym odmianom kawy arabika z regionu Cerrado i częściowo mytym ziarnom odmiany Bourbon. Ziarna kawy pochodzącej z regionu Cerrado są lekko palone w celu uzyskania wspaniałego smaku i wyeksponowania charakterystycznych nut zbożowych, natomiast ziarna odmiany Bourbon są palone dłużej i mocniej, dzięki czemu ujawniają smak wyraźnie słodki i łagodnie aromatyczny. Dodanie odrobiny mleka podkreśla gładką konsystencję i charakterystyczne nuty palonych ziaren oraz powoduje pojawienie się lekkiej goryczki i delikatnych nut zielonych.
  • Cappuccino z tego słodkiego i delikatnego espresso ma pełne body, w którym zachowane są nuty zbożowe i bardzo delikatne nuty roślinne oraz pojawiają się słodkie nuty karmelowe. Latte macchiato staje się bardzo łagodna i mleczna, z przyjemnymi nutami biszkoptowymi i palonych ziaren.

Przerwa w pracy daje nam chwilę, żeby zatrzymać się i spojrzeć z dystansu na to,  nad czym właśnie pracujemy. To właśnie wtedy widzimy więcej błędów i niedociągnięć, które wcześniej nam umknęły. Aby więc nasz mózg zaczął pracować na wyższych obrotach,  między jednym zadaniem do wykonania a drugim, zróbmy sobie w biurze chwilę przerwy. Filiżanka Espresso Origin Brazil przeniesie nas wtedy myślami do rozgrzanej słońcem Brazylii i pozwoli nabrać sił przed dalszą częścią dnia.