Pochodzenie:
Andy rozciągają się w Peru z północy na południe, oddzielając przybrzeżną pustynię od tropikalnego lasu deszczowego. Kawa rośnie tutaj na wysokości pomiędzy 1000 a 2100 metrów n.p.m., w charakterystycznym subtropikalnym, wyżynnym klimacie. Na jakość ziaren kawy wpływa zarówno wysoka wilgotność powietrza, jak też wysokość, na której znajdują się uprawy.
Palenie:
Po tak długich poszukiwaniach najlepszej organicznej peruwiańskiej kawy, naturalnym krokiem było również zachowanie takiej samej staranności podczas procesu jej palenia. Peru Organic to kawa pochodząca z jednego kraju, jednak zastosowano tutaj metodę rozdzielnego palenia, co sprawia, że ostatecznie jej smak jest bardzo zróżnicowany. Ziarna są lekko palone, co podkreśla jasny i gładki charakter mieszanki, wydobywając jednocześnie egzotyczne nuty owocowe.
Profil aromatyczny:
Peru Organic to kawa charakteryzująca się bogatym owocowym aromatem i zaskakującymi nutami zielonych warzyw. Delikatna kwaskowość kawy balansuje kontrastujące aromaty słodkich, palonych zbóż.