Składniki:
- Kostki lodu 150 g (około 5 kostek)
- Lemoniada cytrynowa lub imbirowa 90 ml
- syrop o smaku trawy cytrynowej lub rabarbaru 10 ml
- Leggero 40 ml
- Plasterek świeżej limonki
- Listki bazylii
- Do dekoracji: listki bazylii, 2 plastry imbiru lub skórka z limonki
Będzie potrzebny shaker lub urządzenie Nespresso Barista
Sposób przygotowania:
1. Umieść jedną kostkę lodu w shakerze. Zaparz Leggero (40ml) na kostkę
lodu. Wymieszaj i zamknij przed energicznym wstrząsaniem.
Lub: Z urządzeniem Nespresso Barista: Umieść jedną kostkę lodu w urządzeniu Nespresso Barista. Zaparz jedną kapsułkę espresso Leggero na lodzie.
Zamknij pokrywkę, wybierz przepis „ Iced Nitro” i naciśnij przycisk Start.
2. Umieść 4 kostki lodu w szklance. Dodaj 10 ml syropu, wyciśnij sok z limonki i dodaj listki bazylii.
3. Wlej lemoniadę imbirową lub cytrynową (90 ml)
4. Wlej zimną kawę i udekoruj plasterkami świeżego imbiru, skórką limonki i
listkiem bazylii.