NESPRESSO

Pozytywna filiżanka kawy

Każda filiżanka kawy Nespresso powstaje przy wykorzystaniu precyzyjnie odmierzonej ilości mielonej kawy, wody i energii elektrycznej, a aluminiowe kapsułki, zapewniające wyjątkową świeżość, po zużyciu podlegają w 100% recyklingowi. Delektując się kawą Nespresso możemy być pewni, że została ona stworzona zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Zrównoważony rozwój przy produkcji kawy Nespresso

DZIAŁANIE MA ZNACZENIE,

PONIEWAŻ KAWA MOŻE PRZYNIEŚĆ DOBRO

Kawa produkowana w sposób zrównoważony przynosi wszystkim większą satysfakcję. Doskonała kawa nie jest dziełem przypadku. Oznacza to, że marka Nespresso nie uznaje kompromisów i dąży do perfekcji na każdym etapie długiego łańcucha produkcyjnego, od ziarna kawy po gotową kapsułkę, tworząc kawy Nespresso dla Twojej przyjemności.

TROSKA O KAWĘ

Różnorodność biologiczna

RÓŻNORODNOŚĆ BIOLOGICZNA

Nespresso chroni i monitoruje dziką przyrodę

Natura

NATURA

Nespresso promuje praktyki regeneracyjne

Harmonia

HARMONIA

Nespresso działa w zgodzie z naturą

TROSKA O KLIMAT

AAA Sustainable Quality - certyfikat Rain Forest

ZRÓWNOWAŻONE POZYSKIWANIE KAWY

93% kaw Nespresso pochodzi z programu AAA Sustainable Quality™

Agroleśnictwo

AGROLEŚNICTWO

Nespresso wraz z partnerami, tak jak np. Pur Project zasadziła już ponad 5,2 mln drzew

neutralność węglowa - Nespresso

NEUTRALNOŚĆ WĘGLOWA

Nespresso zobowiązało się do zerowej emisji netto najpóźniej do 2050 roku

TROSKA O ŚRODOWISKO

stworzone do recyklingu

STWORZONE DO RECYKLINGU

W ramach bezpłatnego programu recyklingu w Lyreco odbierzemy kapsułki po kawie Nespresso z każdego miejsca w Polsce

drugie życie kapsułek Nespresso

DRUGIE ŻYCIE

Przy użyciu aluminium z recyklingu kapsułek po kawie Nespresso można tworzyć takie produkty jak długopisy, ołówki czy rowery

wydajne i efektywne ekspresy

WYDAJNE I EFEKTYWNE

Ekspresy Nespresso stworzone są z myślą o renowacji, wydajności materiałów i zużycia energii

TROSKA O SPOŁECZNOŚCI

zrównoważona jakość

ZRÓWNOWAŻONA JAKOŚĆ

Nespresso wspiera ponad 120 000 rolników poprzez program AAA Sustainable Quality™

silne społeczności

SILNE SPOŁECZNOŚCI

Nespresso maksymalizuje źródła utrzymania rolników AAA z partnerami takimi jak Fairtrade

Reviving Origins

REVIVING ORIGINS

Nespresso przywraca produkcję kawy w regionach, w których zniknęła np. w Demokratycznej Republice Konga

Neutralność węglowa

Jeśli chodzi o ślad węglowy Twojej kawy, to, czego nie widać, robi różnicę. Aby zrealizować nasz cel, jakim jest osiągnięcie neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla do końca 2022 r., przyglądamy się całemu cyklowi życia filiżanki kawy, aby zmniejszyć jej ślad węglowy. Na przykład:

45%

Jak uprawiana i transportowana jest zielona kawa?

Uprawa i transport zielonej kawy odpowiada za 45% śladu węglowego każdej filiżanki*. Dlatego używanie odpowiedniej ilości kawy w kapsułkach Nespresso i promowanie zrównoważonych metod uprawy są kluczem do poprawy śladu węglowego i pomagają osiągnąć środkowy cel Nespresso, jakim jest osiągnięcie neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla.

37%

Jak przygotowuje się filiżankę kawy?

Użyczenie ekspresu

37% śladu węglowego Twojej kawy pochodzi ze sposobu, w jaki jest zaparzana – od parzenia do mycia filiżanek*. Precyzyjny system parzenia Nespresso wykorzystuje tylko to, co jest potrzebne do zaparzenia filiżanki kawy – optymalizując zużycie kawy, energii i wody – pomagając Ci cieszyć się kawą w sposób zrównoważony.

8%

Jak pakowana jest kawa?

Opakowanie jest dopiero czwartym (8%) co do wielkości wkładem w ślad węglowy Twojej kawy. Co więcej, recykling kapsułek Nespresso Professional dodatkowo zmniejsza ślad węglowy filiżanki kawy.

*Źródło: Quantis 2020 Swiss B2B LCA